Powered by Bravenet Bravenet Blog

27-3-2007

15:39

Science Fiction-Journalen #200 (del 3/3) - novelltävlingar

NOVELLTÄVLINGAR

  * Årets fantastiknovelltävling, stödd av bl a E-författargruppen SKRIVA och föreningen Novellmästarna, på temat science fiction, fantasy eller skräck, har deadline 31 augusti. Skicka bidrag som ren text (inga bifogade filer) till ahrvid@bredband.net. Förutom böcker och diplom är det 500 kr i 1:a-pris (300 kr i 2:a, 200 kr i 3:e pris). Mer info på www.skriva.bravewriting.com .

  *  Vår Bostad har mig veterligt lagts ned. Annars brukar man ha en novelltävling varje vår. Den som har annan info i saken får gärna höra av sig. Ordfront Magasin brukar varje höst ha sin debutanttävling. Info tycks inte stå ännu på www.ordfront.se (men det dyker väl upp senare; deadline brukar vara tidigt i september).

  * Hög tid att slutspurta och bidra till LRF:s novelltävling "framtidens bonde". Ur tävlingsutlysandet (ihopredigerat):
  LRF utmanar Sveriges författare att skriva om hur bonden, landsbygden och lantbruket ser ut i framtiden. Vinnaren i novelltävlingen får 30 000 kronor. 15-20 noveller kommer att publiceras i en pocketbok från en Bok för Alla (utkommer hösten 2007, sedvanligt honorar utgår).
LRF har bestämt sig. Vi ser jorden, skogen, vattnet och hela landsbygdens miljö som nödvändiga resurser när ett långsiktigt och hållbart Sverige ska byggas. Vi ser framtidsmöjligheter.
Vad ser du? Vi utmanar Sveriges författare. Hur kommer bonden, landsbygden och lantbruket att se ut i framtiden tror du? Var med och tävla i "Om framtidens bonde".
  Vi har funderat på några tänkbara novellteman, men du kommer säkert på något mycket bättre: Framtidens bonde – vem är det?; En dag på bondgården år 2037; Klonade superkor eller fäbodidyll?; Livet på landet år 2017; Vid en landsväg år 2030; Hem till gården om 25 år.
Deadline 31/3. Max 10 sidor A4 med 1,5 radavstånd, eller cirka 20 000 tecken (exklusive blanksteg).
Ditt namn och adress får inte stå på novellen! Det bifogar du separat. Novellernas författare är anonyma för juryn.
  Alla bidrag kommer att läsas av en initierad jury inom LRF. Denna jury väljer ut 20-25 noveller. En huvudjury bedömer sedan vilken novell som ska vinna och vilka noveller som ska publiceras. Huvudjuryn består av: Fanny Danielsson, filmare, regissör med mera, Göran Greider, chefredaktör Dala-Demokraten, författare, Gunilla Kindstrand, Kunskapskanalen, Gun Ekroth, Sveriges Radio, Hans-Erik Arleskär, En bok för alla
  Juryns bedömningskriterier i nämnd ordning: språkkänsla, visionärt framtidsperspektiv, kreativitet, originalitet, underfundighet och humor.
  Din novell skickas per post till: Karin Wennerberg, LRF, 105 33 Stockholm,
Vinnaren får motta sitt pris på LRFs förbundsstämma på Sånga-Säby Kurs & Konferens utanför Stockholm i slutet av maj 2007.
  Har du frågor? Kontakta Karin Wennerberg, konst- och kulturansvarig på LRF, karin.wennerberg@lrf.se, Tel: 08-787 53 66.

  * Skriv en kort berättelse om en framtidsdröm eller något du längtar efter, men skriv om det i nutid som om det just inträffar (eller nyligen har skett). I denna tävling är uppgiften att skriva en påhittad, trovärdig berättelse (kortnovell) om någon av dina drömmar; liten eller stor, och hur den verkligen går i uppfyllelse. Novellen ska skrivas i jag-form, med maximalt 600 tecken och utgå ifrån något du längtar efter. Du har dock författarens frihet att skapa ett konstnärligt verk och blanda självupplevt med fantasi, utmaningar och önskningar precis som du vill. Berättelsen ska vara sann i den meningen att den känns i magen på dig när du skriver. Du ska även helt och fullt glädjas med författarjaget i berättelsens slut. Ett trovärdigt, starkt berättande värdesätts mer av juryn än strikt stilistisk och berättarteknisk förmåga.
  Novellen ska vara juryn tillhanda senast måndag 18 juni 2007 (poststämplad 17 juni). Sänd den i pappersutskrift, med namn, adress, eventuell e-post och telefonnummer textat på manuskriptets baksida. Se till att du själv bevarar en kopia. Vi tar inte emot handskrivna texter. Max två bidrag från en och samma författare. Tänk på att för sent inkomna bidrag, liksom bidrag med fler än 600 tecken, inte bedöms. Bidragen returneras ej. Vinnande bidrag kan komma att publiceras på arrangörernas hemsidor.  Flying Pencils AB, Såggatan 20E, 414 58 Göteborg.
  Arrangör och jury består av: Ann Westermark, Flying Pencils AB, www.forfattarkortleken.se, Affirmera Meras Karin Eriksson, www.affirmeramera.se, Vattumannens Eva Danneker, www.vattumannen.se .
  1:a pris: Inspirationsverktyget Författarkortleken, med skrivbok och vacker påse i 100% siden (till författarkort och timer), totalt värde: 500:-. Affirmera Meras vackra Affirmationsbox, samt tio vykort och bokmärken, värde: 425:-.
Ett presentkort om 200:- hos Vattumannens Bokhandel.
  2-3:e pris: Författarkortleken från www.forfattarkortleken.se, vacker Affirmationsbox från www.affirmeramera.se samt presentkort om 100:- hos www.vattumannen.se
Eventuella frågor besvaras via info@forfattarkortleken.se.

  * Författarnas Favoriter är den stora talangjakten för dig som går på gymnasiet. Skriv en novell och var med och tävla om ett av tre skrivarstipendium på 10.000 kronor. Varje månad har du också chans att vinna en klassresa och att bli publicerad i tidningen Chili.
  Tävlingen pågår mellan den första september och den 15:e april. Alla noveller som publiceras på färdlektyr.nu och är skrivna av gymnasieelever är med och tävlar. Det finns ingen exakt längd för att en text ska klassas som novell, som ju betyder kortare skönlitterär berättelse, men en tumregel kan vara minst 8 sidor.
  Bland de inkomna novellerna väljer en av författarna bakom novellsamlingen Färdlektyr varje månad ut tre vinnare. Förstapristagaren belönas med en valfri klassresa inom Sverige med Resplus. Samtliga tre är nominerade till skrivarstipendiet.
  I vår kommer en specialjury granska samtliga nominerade bidrag och dela ut skrivarstipendier på 10.000 kronor vardera till tre skribenter.
(OBS! Bara för gymnasister.)

  * Vad drömmer du om? Vad är du rädd för och vad är det som får dig att våga? Hur ser ditt liv ut? Temat för den här novelltävlingen är ”Att leva idag”.
I juryn sitter Linda Skugge, Mats Strandberg, Johanna Thydell och Malin Letser.
Det vinnande bidraget kommer att publiceras på Linda Skugges hemsida med en länk till vinnarens blogg.
  Novellen får inte överstiga 2000 ord. Skicka ditt bidrag till novelltavling2007@hotmail.com senast den 15 april.
  Glöm inte att bifoga dina personuppgifter!
  * Vad inspirerar dig att skriva? Varifrån kommer den första idén och hur sätter du igång? Skriv max 500 ord om detta. Det bidrag som inspirerar OSS mest vinner boken Ord, svett & tårar av Eva Moberg (Härnqvists förlag) - en samling med 400 författarcitat. Ditt bidrag vill vi ha senast 16 april till tavling@skrivarkalendern.se. Anna-Carin Collin och Ann Ljungberg sitter i juryn.
  * Inte direkt novelltävling, men en del vill kanske rita en serie. Nya gratistidningen Punkt.SE har en sådan tävling. Rita tio seriestrippar (150x45 mm) där varje strip är avslutad, i färg eller svartvitt. Maila bidrag till serietavling@punkt.se eller posta till Punkt SE, 109 38 Stockholm senast 30 april. De bästa bidragen publiceras i tidningen och på www.punktse.se. Finalbidragen utses genom omröstning, och bland finalisterna utser en jury vinnare, med bl a Martin "Rocky" Kellerman.
0 Comment(s).

There are no comments to this entry.