Powered by Bravenet Bravenet Blog

27-3-2007

15:39

Science Fiction-Journalen #200 (del 2/3)

NYHETER

  * Christopher Tolkien, JRR:s son, har extraherat fram en ny bok, The Children of Hurin, som släpps 17/4, enligt Aftonbladet 26/4. I artikeln intervuas tolkienkännaren Åke Bertenstam. Den handlar om människohjälten Hurin och utspelas före Sagan om Ringen. Hurin utsättsför en förbannelse av den onde härskaren Morgoth som även drabba barnen. Christopher har pusslar ihop delar av berättelsen, som i brottstycken förekommer i ett par tidigare böcker (början och slutet) - mittendelen kommer från JRR:s anteckningar.
  *  Astrid Lindgren Memorial Award har tilldelats den venezuelanska organisationen Banco del Libro, som delar ut gratisböcker till fattiga. 131 författare var nominerade.
  * 19/3 var det förläggareföreningens pocketgala. Platinapocketar för 100 000 sålda ex: Skam av Karin Alvtegen, Den amerikanska flickan av Monika Fagerholm, Den ryske vännen av Kajsa Ingemarsson; guldpocket för 50 000 sålda ex: Kalla det vad fan du vill av Marjaneh Bakhtiari silverpocketen för 30 000 sålda ex, Ego Girl av Carolina Gynning; bästsäljande deckare Stenhuggarna av Camilla Läckberg, Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson, Box 21 av Anders roslund och Börge Hellström, ungdom: Expert på att rodna av Katarina von Bredow; fakta: Självkänsla nu! av Mia Törnblom; översatt: Giraffens tårar av Alexander McCall Smith; bästa pocketomslag: Sara R Acedo för M Bakhitaris Kalla det....
  * Som alla vet har SKRIVA-listan flyttat (skriva-request@freelists.org, ärenderad/subject: subscribe för att bli medlem). Bakgrunden är att SKRIVA som alltid som bärande princip haft att vara omodererad plötsligt drabbades av någon med teknisk access till värden som fick för sig att bryta mot detta. Två dagar senare hade eder red, som grundade SKRIVA och därmed äger listan, flyttat hela kångarongen. That's it.
  * Expressens helgtidning Hallå! skrev i mars (klippdatum saknas) om "Författare slog ihjäl hustru med en eldgaffel". Det var om amerikanen Michael Peterson som är bisexuell och mördade hustrun för att få ut hennes livförsäkring och behålla sitt flotta hus. Han dömdes till livstid.
  * SvD recenserade 23/3 Kristoffer Flensmarks diktsamling Den sista expeditionen, "Fascinerande sf-poesi med stoff ur idéhistorien".
  * "Papper bättre än skärm" skrev Ny Teknik 14/2 apropå en undersökning vid Gbg universitet, som menade att papper är mer lättläst. Hittills ja... Och apropå det hade DN i februari ett uppslag om nya lästeknologier för E-böcker och E-tidningar, om elektroniskt papper, nya läsenheter, försök med dagstidningar i E-form för handläsare (Sundsvalls Tidning har testat), m m.
  * SvD-Under Strecket hade 24/3 en intressant artikel, "Gör konsten oss till sämre människor" av Jerry Määttä (känd för sin sf-avhandling Raketsommar). Han refererar/recenserar en ny bok av John Carey, What Good Are the Arts, som bl a går ut på att "flera undersökningar...talar snarare för att ett djupt intresse för konst och litteratur verkar passiverande, leder till ett minskat socialt engagemang, världsfrånvändhet och i enstaka fal till ett känslokallt estetiserande av andras lidande... en tro på konstens absoluta värden och en övertygelse om kosntförståelse endast är förbehållen ett exklusivt fåtal /och/ leder till en uppblåst och självbekräftande elitism som bygger på förakt för andra människor." Folks försök att definiera konstens värde finner Carey "pretentiösa och oanvändbara ... fördomsfulla skrivbordsprodukter utan empirisk förankring." Samtidigt menar Carey att av den tvivelaktiga kulturen är det just litteraturen som ändock är mest givande, "överlägsen alla andra konstformer... /ty/ litteraturen utnyttjar språkets inneboende ofullkomlighet så att läsaren alltid måste bli en aktiv medskapare". Dock gör litteratur oss inte till bättre eller mer moraliska, ty "avundsjuka, illvilja och baktaleri är minst lika vanligt förekommande på litteraturvetenskapliga institutioner". Han jämför litteratur med droger "som i likhet med litteraturen erbjuder en flykt från det moderna livets tristess och tomhet". Tänkvärd artikel.
*   Det har varit mycket debatt kring "moderaterna vill att bibliotek skall ta betalt för boklån" (artiklar, TV m m). Men enligt kulturminister Lena Adelsohn-Liljerot handlar det om att ge en disposition för att ge bibliotek möjlighet att på lokalnivå besluta att ta ut en hyra för *annat* än böcker, t ex vid lån av filmer eller musik. Varför har det då framställts som att man vill ta betalt för boklån? Att ta betalt för film eller musik kan ju vara rimligt då biblioteken konkurrerar med kommersiella aktörer. Och apropå det skrev SvD:s Under Strecket 22/3 om att "Bibliotek sker sin roll bland kaféer och spel".
  * En nyutgåva av R L Stevensons Dr Jekyll och Mr Hyde (Bakhåll) räkades stort i Aftonbladet 24/3.
  * Ni missar väl inte att SVT sänder den senaste serien av Dr Who (torsdagar 20.00). Red finner den bitvis riktigt skojig.
  * SVT skall göra humorprogrammet "Hej rymden!", i höst. Handlar om en grupp i en bunker på en öde ö som får ett FN-uppdrag att göra TV-program för utomjordingar.
  * Det har bildats ett svenskt Ibsen-sällskap, nu 100 år efter dramatikerns död (DN 19/3).
  * Fram till 5/8 pågår en utställning med Paul Raymond Gregorys fantasykonst på Waldemarsudde.
  * 21/3 intervjuade SVT:s Babel Norman Mailer, aktuell med en bok om Hitlers barndom.
  * Stan Lee har stämt Marvel för att försöka få tillbaka rättighterna till Spiderman.
  * Cordelia Edvardsson fick Natur & Kulturs kulturpris 2007.
   * Fantasyförf Anderas Roman intervjuadesi Metro 30/3.
  * SVT:s bokrecensent Magnus utvik i blåsväder sedan han lånat ut sitt namn till reklam för en kommande bok från förlaget W&W (SvD 10/3). Utvik försvarar sig med att han tyckte om boken alldeles på riktigt.
  * En kinesisk domstol har förbjudit företaget Månens ambassad att "sälja tomtmark" på månen. Finns det inte en massa tomtar som säljer tomter på månen? Det föds en varje minut.
  * Katapultpriset tilldelesdes Martina Loden för debutromanen Allt. 50Kkr fick hon.
  * Taslima Nasrim, bangladeshisk exilförf i Sverige, har dödshotats av muslimska extremister. De lovar 12 000 dollar till den som halshugger henne. Ruggigt. (Expr 19/3)
  * CG Chestertons moder av alla konspirationsromaner, Mannen som var torsdag, har nyutgivits av Bakhåll och fick en vällovlig notis i DN 21/3.
   * Eldkvarns "Plura" Jonsson skall författardebutera 2008. Han harkontrakt med Norstedts. Boken heter Den svarte författaren.
  * SFJ-red sågs i publikbilder från TV-paret Fredrik och Filips program "Ett Herrans Liv" på TV5, som gått de senaste månaderna. Han var av programmets researcher Trampe inbjuden till publiken (och såg sex av de totalt elva inspelningarna). Hans Mord på månen recenserades också 26/2 (sent i februari) av Niklas Krog i hans bokrecenisonsprogram i P5-Radio Stockholm. Uppemot 20 recensioner av Mord på månen har det blivit, bl a i Skånska Dagbladet och Sydsvenskan. Citat ur de flesta (som ofta varit ganska positiva!) finns på http://www.zenzat.se.
  * David Nessle, som f ö har en intressant blog på http://davidnessle.worpress.com, var f ö telefonintervjuad i P3:s Kvällspasset 7/3, kring ämnet dålig smak.
  * Björn och Benny of ABBA fame vann första omgången i upphovstvisten med Carl-Johan Seth om vem som skrev manuset till "Kristina från Duvemåla". Seths ursprungliga manus var för dåligt, menar Björn'n'Benny, och användes inte, menar tingsrätten. Andra, nya manusförfattare anlitades. Domen skall dock överklagas. Målet är viktigt inför att "Kristina" eventuellt lanseras utomlands.
  * Omkring 22/3 hade flera tidningar artiklar om Astrid Lindgren, då en fotoutställning öppnat på Stockholms Kulturhus. Vi får se Astrid som en "flapper" och läsa historien om hur hon rester 14 gånger till sin oäkta son hos en fosterfamilj i Köpenhamn (innan hon till slut kunde ta hem honom till Stockholm, i treårsåldern).
  * Det är "Rena dokusåpan kring Harry Scheins testamente" (DN 23/3). En väninna skulle ärva Scheins kvarlåtenskap värd 29 miljoner, men innan bouppteckningen var klar hittades ett nytt, senare testamente där en granne istället ärver. Vänninan tror att Schein inte var vid sinna sinnens fulla bruk och har stämt.
  * Sv Akademien gav Nils Forsgren stipendium på 40 000 kr för sin bok Omslagspojken - med David Ljungdahl i äventyrens värld (Ljungdahl under tidigt 1900-tal en av de tunga bokomslagsmakarna, bl a för B Wahlströms).
  * Håll utkik efter Novellmästarnas sommarnoveller, som dyker upp i dussinet lokaltidningar. Det är främst deckarnoveller (men en av två från Ahrvid E är sf, och den andra har Ture Storm som hjälte). Novellmästarna grundades som en delvis ersättning för Föreningen Kriminalförfattare i Stockholm, som lades ned efter att ett par medlemmar avlidit. På årsmötet 9/3 avgick Björn Hellberg pga tidsbrist och invald ersättare i De Nios är den kända deckarförf Ritta Jacobsson.
  * Carl-Johan Vallgren, vars augustvinnare Den förunderliga kärlekens historia faktiskt är sf, har blivit dramatiker och debuterar på Kungliga Dramatiska Teatern med den nyskrivna pjäsen Radio Love 87,4 MHz. (Någon som säger Nile City?)
  * Mycket konsternation och tandagnisslan har resulterats av att den person som var ledande i att 1987 förfalska röster (exakt 34 stycken, vilka finns som bevis i kopior) till fanfonden SEFF fått för sig att lansera en Nordisk fanfond. Dåligt omdöme av historiska mått att på så vis aktualisera denna skandinaviska fandomskandal.
0 Comment(s).

There are no comments to this entry.