Powered by Bravenet Bravenet Blog

28-3-2007

6:00

Science Fiction-Journalen #200 (del 1/3)

Science Fiction-Journalen #200

Red Ahrvid Engholm, Renstiernas Gata 29, S-116 31 Stockholm; ahrvid@bredband.net; 073-686 22 84 (helst SMS då mobilbatteriet tenderar att strejka). SFJ distribueras främst elektroniskt, men utskrifter för distribution på sf-coner och -möten må förekomma. Nyhetstips och kommentarer är välkomna. Numret ligger på sf-skrivarlistan SKRIVA:s infosite, www.skriva.bravenet.com, men du är fri att vidarebefordra det såsom du önskar. (Sammanställt 27/3 2007.)

REDAKTIONELLT

Då jag satt och petade med en nyhetssammanställning för SKRIVA-listan, märkte jag att nyhetsnotiserna blev allt fler och längre. Det blev ju nästan som ett nummer av SFJ (fd Fanytt, fd Vheckans Ävfentyr). Så...varför inte kalla det för Science Fiction-Journalen? Det jag skrev ihop innehåller ju en massa nyheter. Och enligt mina noteringar är det nummer som står på tur 200 (nr 199 kom i juni 2003) vilket iofs borde föranleda en massa jubileumsprat. Men va' *fan*! Skall man vänta på att utge ett boktjockt jubileums-SFJ med snygga gröna pärmar och guldtryck, kommer det aldrig ut.
  SFJ 200 behöver varken vara tjockare eller tunnare än något tidigare nummer. Det blir en viss slagsida åt nyheter kring skrivande, litteratur o dyl, för när jag för några veckor sedan började lägga undan notiser var det SKRIVA-listan jag tänkte på. Därför t ex en fyllig genomgång av aktuella novelltävlingar. Men jag skall inte att backtracka alla gamla nyheter 3,5 år tillbaka, och om någon nyhet är sådant som "borde" vara med men inte är det, beror det på att den kom innan notissamlandet började. Internet har helt ändrat förutsättningarna för nyhestförmedling, för övrigt. Det är väldigt svårt att missa något, bara man är connected. Nyheter och grejs sprids som frön för den elektroniska vinden. Det ändrar iofs förutsättningarna för SFJ: jag "behöver" inte utge det, men kan göra det om jag vill och har tid och inspiration. När och hur ett SFJ 201 kommer får vi se. Jag kanske gör som nu: börjar samla notiser avsedda är en kort nyhetsspalt för en E-postlista, och så växer det...
  --Ahrvid Engholm

SF-KONGRESSKALENDER

  * Åcon 17-20/5, Mariehamn http://acon.wordpress.com/, svensk agent anders@reutersward.nu
  * Conviction (Swecon), 15-17/6, Göteborg, http://www.conviction2007.dharmaigoteborg.org/
  * Saltsjöcon XVI, 6-8/7, Fisksätra (Nacka), http://www.sigmatc.se/nasacon/SCXVI.htm
  * Finncon 2007, 14-15/7, Jyväskylä (Finland), http://www.finncon.org/en/
  * Eurocon/Baltcon 2007, 21-23/9, Köpenhamn, http://www.eurocon2007.dk/
  F ör Åcon klagas på att för få svenskar anmält sig - men det kan väl bättras. (Givet pengar m m tänkte red ta sig dit, och eventuellt bo i tält på Mariehamns campingplats. Det blir billigare; det blir tältplats över för den ev intresserade.) För Saltsjöcon kommer inga nyheter, men den conen kan å andra sidan slängas ihop på några veckor (det lär bli en relaxcon). SFJ-red har engagerats för att bistå med programplanering för Eurocon, som också blir Baltcon - med just Baltcon-delen av programmet. Det blir några timmar Baltcon-program per dag, samt sista dagen ett Baltcon-möte där det är tänkt att Baltcon-stadgarna skall revideras (så att de mer passar vår tid än near-Post-Soviet-times). Johan Anglemark har sänt ut en propå och enkät om att göra en "mindre hotellkongress" (ca 50 deltagare) i Mälardalen eller Linköpingsområdet, och vi antar att det handlar om för 2008. Det viskas eventuellt om en Confuse 2008 också.

MER KALENDRIGT

  * Tredje Tisdagen varje månad möts ett antal sf-fans på Loch Ness (Wollmar Yxkullsgatan 5, Stockholm), tid 19.00. Eder red brukar till dessa möten göra en stor boklista som folk billigt kan skaffa böcker från.
  * Saddle & Sabre, Tegnergatan 9, är plats för ett annat sf-pubmöte, nu dock Sista Torsdagen varje månad.
  * Svenska Skräckakademien (SSKAK) har möten på Man in the Moon (också Tegnergatan), och om red inte missuppfattat preiodiciteten torde det vara Andra Tisdagen varje månad. (SSKAKisterna Nanna och Janne har f ö nyligen fått tillökning - grattis!).
  * Kultmusikklubben Sunkit inträffar varje Första Måndag i Bröderna Olssons källare, Folkungagatan (Sthlm), 20.00. En del personer av sf-intresse brukar dyka upp, men egentligen nämner vi det bara för att Sunkit är skitkul i allmänhet.
  * Nu rannsakar vi vår vår gamla Palmtop för uppdykanden av SFJ-red, som blir flitig i april. 5/4 är han tillsammans med andra författare med bokbord (även litet intervjuer och uppträdanden) på "Påskekrim" i Söderhallarna, Sthlm, 13-17. 21-22/4 är han på Textmässan i Medborgarhuset, ävenså Sthlm, där förlaget Zen Zat som utgivit hans Mord på månen ställer ut. Det blir ett kort föredrag av SFJ-red på lördagen (ca en kvart, tid 12.15). 23/4 skall SFJ-red prata om "Science fiction och rymden" på Kulturhuset, Sthlm, klockslag ännu inte annonserat (trol tidig kvällstid). 27-29/4 har SFJ-red, för Zen Zats och DAST Magazines räkning, bokbord på Small Press Expo, i samma kulturhus (även det sf-fanniskt anknutna Kapten Stofil har bokbord).
0 Comment(s).

There are no comments to this entry.